12 Aralık 2019 Perşembe

Bernard-Henri Lévy'yi Dinlememek için 10 Bahane

bhl ile ilgili görsel sonucu"



1
Beyaz gömleğinde leke aramak

Bernard-Henri Lévy. Felsefe ile siyasetin bölünmesinin canlı tarihi. Düşman olmaktan ve düşmanlarının olmasından asla sıkılmıyor. Dünya nimetlerini kendine çok görmüyor. Onun yaptığı ve çıkardığı lekeler beyaz olunca hepsi birleşip o meşhur beyaz gömleğini oluşturuyor. Sağduyunun değil insan zihninin medyatik çıplak dışavurumu...

2
Yeni sağcı bir filozof olduğunu sık sık tekrarlamak

Ona saldırmak serbest. Üzerine para hariç her şey verilebilir. Klasik gayretlerle ya da buluşlarla savunulamaz. Savunmacısını bile nefret ettiren klişelere sahip. Filozofların ergenlik sorunlarına bire bir çözümler üreten "tarzı" ile en büyük yararı dünya magazinine sık sık felsefe sözcüğünü söyletmek. Onunla bütün karanlık vicdanlar temize çekilebilir, en iyi hedef hizmetlerini o verir...

3
Saraybosna

Yahudi ve Araplar yaşamamasına rağmen üzerinde herkesin aynı görüşte birleştiği tek icraatı, Saraybosna soykırımına uluslararası liderleri ikna etmek olmuştu.

4
Baudelaire

Ünlü Fransız şairinin ölümüne yaklaştığı günlerin romanını yazmıştır: Charles Baudelaire'in Son Günleri. Şair ya da şiir eleştirmeni olmamasına rağmen Baudelaire'in adını en çok ananların başında gelir.

5
Sartre

Angaje entelektüel teriminin büyük savunucusu olan Zola-Sartre çizgisini ışık hızıyla gider gelir. Sartre'ın Özgürlüğün Yolları roman dizisini BHL de aynı isme gönderme yaparak (Özgürlüğün Maceraları) kitap olarak arşınlamıştır. Sartre Yüzyılı tabiri de kitap olarak onundur.

6
Entelektüellere Övgü

1987'de çıkan bu kitabı 90'lı yılların başında Türkçe çevirmenini epey uğraştırdı. Kitap aradan geçen 20 yıl sonra yeniden yayınlanıyor. (az kaldı)

7
Anti-semitizm

Buna karşı olmaktan vazgeçtiğinde Yahudi düşmanı diyecekler bu kez ona. BHL, diğerlerinin aksine Yahudi olduğunu hep önce söyler.

8
Saçları, ünlü sinema yıldızı karısı ve pop yazar kızı

Hayat koleksiyonunu ihmal ettiği çok ortada. Ondan sonraki aile kuşaklarına bakarak onun ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

9
Suriye konusunda Türk hükümetiyle aynı fikirde olması

Web sitesinde her sayfada yer alan şu alınlıkta her şey anlaşılıyor zaten: "Felsefe sanatı eğer bir savaş sanatıysa anlamlıdır."

10
Felsefe ve özgürlük

Her ikisinin de bir arada daha doğru olması gibi, sadece kendisi için her kavramı bir kereliğine değiştiren ve bir kereliğine doğru kılan BHL için hiçbir şey söylememek galiba en iyisi.

ps. Anaakım medyalarımızın haftasonu eklerinde filozof star BHL'yi Türkiye (eski) başbakanını incittiği için hiç göremeyeceğimizden dolayı çok üzgünüm.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder